Bejelentés


Bácsgyulafalva Honlapja Üdvözöljük


Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


Keresés a honlaponSzavazás
KATTINTS AZ ÚJ HONLAPRA
VAJDASÁG MA MAGYAR SZÓBLICMAGYAR HÍRLAP
2011.május 21.

BÉRMÁLKOZÁS

2011.május 20.

Imádkozzál és dolgozzál!

Idősb Bálint József posztumusz megjelent könyvének bemutatója Az idősb Bálint József kézirata alapján készült, Imádkozzál és dolgozzál! (Ez egy földmívesnek az életrajza, amelyből minden ember tanulhatna) címmel 2010-ben kiadott könyvet múlt pénteken a bácsgyulafalvi kutárotthonban dr. Lábadi Károly néprajzkutató és mgr. Hajnal Jenő, a Vajdasági Magyar Mávelődési Intézet igazgatója mutatta be a szép számú közönségnek. A könyvbemutatót Bácsgyulafalva Tanácsa a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület szervezte. Elvegyi Ákos, a bemutató házigazdája a kézirat jelentősőgéről elmondta: nemcsak a 99 évet Bácsgyulafalván megélt Jóska bácsi életrajzába kaphatunk betekintést, hanem falunk múltjának, őseink életének, a megmaradásért vívott mindennapi harcának, a tisztesség értékének és az Istenbe vetett hit törhetetlenségének krónikáját tarthatjuk a kezünkben. A könyv útószavát dr. Lábadi Károly írta, aki személyesen is ismerte a szerzőt. A néprajzkuató elmondása szerint a szerző oktatói szándékkal vetette papírra élettörténetét, amit elsősorban utódainak, családtagjainak és faluja katolikus magyar testvéreinek hagyott hátra. - Saját emberi sorsából formálta meg önéletrajzának gerincét. Gondolkodásmódját, istenszeretetét, egyházához fűződő kapcsolatát mutatja meg erkölcsi példázatokkal, etikai kérdésekkel és nevelési módszerekkel teli írásában. 1979 márciusában, 80 évesen vett tollat a kezébe, s 90 éves koráig írta, javítgatta, magyárázatokkal toldogatta alkoztását, amelyben száz esztendőt pásztáz végig, az 1880-as évektől egészen a XX. Század végéig a maga szabta kritériumokkal, tehát amit ő vesz észre és tart fontosnak, azt írja meg – mondta méltatásában Lábadi. A kiadó nevében mgr. Hajnal jenő beszélt a könyvről. - Úgy tünik, csupán a Bálint családról szól a könyv, de nem így van. A bácsgyulafalviakról, a faluközösség minden mozzanatáról ír megdöbbentő őszinteséggel és nyitottsággal a szerző – értékelte Hajnal, s néprajzkutatók figyelmébe is ajánlotta a kiadványt, hiszen helyi szokások, hagyományok részletes leírásával is találkozhat benne az olvasó. A könyvből a helyi általános iskola hatodikosai, kerepesi Enikő és Égető Ádám, hetedikese, Kasza Dalma és nyolcadikosai, Báló Bianka, Pál Vivien olvastak fel részleteket. -Dunatáj- 2011.május 18.

MEGHÍVÓ A KÖNYVBEMUTATÓRA

Idősb. BÁLINT JÓZSEF: IMÁDKOZZÁL ÉS DOLGOZZÁL Ez egy földmívesnek az életrajza, amelyből minden ember tanulhatna HELYSZÍN: KÚLTÚROTTHON, BÁCSGYULAFALVA IDŐPONT: 2O11. május 2O (PÉNTEK) 17:OO óra A megjelent könyvet Dr. LÁBADI KÁROLY néprajzkutató mutatja be, a kiadó nevében HAJNAL JENŐ a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója mond méltatást. a műből a bácsgyulafalvi általános iskola diákjai olvasnak fel részleteket. Ez a könyv jóval több, mint Jóska bácsi életrajza, ez az a könyv falunk, a múltunk, nagyapáink,dédapáink, ükapáink életének, a megmaradásért vívott mindennapi harcának, a tisztesség és a becsület értékeinek és az Istenbe vetett hit törhetetlenségének sajátos krónikája. SZERETETTEL MEGHÍVJUK ÉS VÁRJUK ÖNÖKET ! BÁCSGYULAFALVA ÖNKORMÁNYZATA PETŐFI SÁNDOR MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET A könyv megjelenését a Szülőföld Alap, a Tartományi Művelődési Titkárság és Bácsgyulafalva Önkormányzata támogatta Kiadta: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2011.május 8.

MEGHÍVÓ

A bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Vándor társulata bemutatja, Józsa Mara: A Nagy üzlet című darabját 2011.május 15-én 20:00 kezdettel a bácsgyulafalvi kultúrotthonban. Mindenkit szeretettel várnak! 2011.május 7. OCTOPORT Oktató, Tanácsadó és Egészségügyi Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. A program támogatója: Bethlen Gábor Alap ( Szülőföld Alap ) Együttműködő partnereink: Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Pro Cultura Polgári Egyesület-Zenta, Bácsgyulafalvi Hagyományok Háza, Zentai Magyar Pedagógusok Egyesülete

ÉLETÚT TÁMOGATÓ PROGRAM

GYERMEK- ÉS SERDÜLŐKORBAN FELLÉPŐ LELKI PROBLÉMÁK AZ ISKOLAI EREDMÉNYESSÉGET BEFOLYÁSOLÓ PSZIHOLÓGIAI TÉNYEZŐK ELŐADÓ: SZ. MAKÓ HAJNALKA Klinikai- és mentálhigéniai szakpszichológus, Hipnoterapeuta Minősített emberi erőforrás-gazdálkodásitanácsadó 2O11.április 16. 16.OO órai kezdettel Helyszín: Bácsgyulafalvi Könyvtár, Felszabadulás tér 2. Bácsgyulafalva PÁLYAVÁLASZTÁS ÉS ÁLLÁSKERESÉSI TECHNIKÁK ELŐADÓ: SZ. MAKÓ HAJNALKA Klinikai- és mentálhigéniai szakpszichológus, Hipnoterapeuta Minősített emberi erőforrás-gazdálkodásitanácsadó 2O11. május 7. 16.OO órai kezdettel Helyszín: Bácsgyulafalvi Könyvtár, Felszabadulás tér 2. Bácsgyulafalva PÁLYÁZATÍRÁS ÉS PROJEKTKOORDINÁLÁS ELŐADÓ: BENCSIK-PÉTER ILDIKÓ Pályázatíró projektmenedzser 2O11. május 27. 16.OO órai kezdettel Helyszín: Bácsgyulafalvi Könyvtár, Felszabadulás tér 2. Bácsgyulafalva 2011.május.4.

ÜGYES BÁCSGYULAFALVI KÉZIMUNKÁZÓK

6. „Pünkösdi Rózsa” Telecska 424 7. „Ügyeskezű asszonyok” Bezdán 395 8. „Népkör” Kúla 395 9. „Rozetta” Zenta 391 10. „I. HK” Temerin 371 11. „Aranyszál” Pacsér 355 12. „Gazdakör” Zenta 346 13. „ETNO” Bajsa 315 14. „Medijana” Niš 315 15. „Kéknefelejcs2 Gunaras 300 16. „Csipkerózsa” Novo Orahovo 281 17. „ULS” Újvidék 270 18. „I. HK” Ada 265 19. „Piros Rózsa” Beodra 262 20. „Tarka Virág” Bácskossuthfalva 261 21. „Udruga Žena” Suza – Csúza 261 22. „Likovaba Grupa ’76” Zombor 260 23. „Kéknefelejcs” Törökkanizsa 235 24. „Pipacs” Debelyacsa 210 25. „Mesna Zajednica” Beodra 205 26. „Piros Pipacs” Szilágyi 161 27. „Szivárvány” Óbecse 160 III. Kiscsoportok versenye (százalékarányos) 1. „Barka” Horgos 107,94 % 2. „Makkhetes” Szabadka 101,75 % 3. „Šarenica” Pljevlja 100,78 % 4. „LUSA” Szabadka 97,22 % 5. „Arany János MME Szenttamás 96,97 % 6. „Zlatni Zanati” Bácspetrőc 94,87 % 7. „Aktiv žena” Niš 94,44 % 8. „Népkör” Szabadka 85,28 % 9. „Zombori Rózsák” Zombor 84,13 % 10. „LIKUM” Újvidék 76,92 % 11. „ULS” Újvidék 72,00 % 12. „SLAP” Szabadka 66,67 % IV. A legnépesebb csoport győztese 110 tag 1. „Nyugdíjas Klub” Csóka 1189 Feketetó Hódegyháza Ostojićevo Padej Szanád Verbica 1189 A Nyugdíjas Klub vezetője a csókai Márki Ilona szervezésében hét kis község nyugdíjasait szervezi már több éve sikeresen. Különdíj Varga Béla, Bajmok; kovácsoltvas, a legeredményesebb kézműves munkáért, illetve makettért járó különdíj. Bada Dada emlékpéakett: Predrag Nikolić ULS Újvidék ( Vajdaság Ma hírportál ) 2011.ápr.27.

VÍZADÓSOK

Az őszi vízleolvasás után a falu lakosságának vízadóssága 3,9 millió dinár. Százhuszonhét háztartás tartozik több mint tízezer dinárral. Az ötven legnagyobb adós bírósági eljárás előtti felszólítást kapott. Kérjük a lakosságot, hogy fizessék rendszeresen a vízdíjat, mert csak így lehet fenntartani és fejleszteni a vízvezetékrendszert. 2011.ápr.21.

F Á S Í T Á S

A bácsgyulafalvi helyi közösség Tanácsa az elmúlt tanácsgyűléseken határozatot hozott a falu területén történő fásításra. Elsődleges feladat a futballpálya melletti tér kitakarítása, a beteg diófák kivétele volt, majd áprilisban fásítási akciót szervezett. A rendelkezésre álló facsemetéket, mintegy kétszázat a futballpálya melletti téren ültették el. A Tanács határozata alapján ez az akció volt az első ebben az évben, hasonló akció ősszel várható. 2011.ápr.19.

„A mi Zomborunk” SZEGEDI EGYETEMISTÁK BÁCSGYULAFALVÁN

A Szegedi Tudományegyetem történésze, dr. Szabó Pál Csaba szervezésében huszonegynéhány történelem, szociológia, néprajz, média szakos egyetemista látogatott el egynapos kirándulásra Nyugat-Bácskába. A délelőtti program keretében megnézték Zombor nevezetességeit Elvegyi Ákos kíséretében, a Magyar Polgári Kaszinóban előadást hallhattak a város életéről Cirkl Rudolftól, a Kaszinó műemlékvédő csoportjának a vezetőjétől és Virág Istvántól, a Dunatáj lapkiadó intézmény igazgatójától. Az ebédet követően a csoport Bácsgyulafalvára tett kirándulást, ahol Keszég Kornél kíséretében megtekintették a falu négy múzeumát, a Dohány- és kovácsmúzeumot, a Hagyományok Házát, valamint az Óra- és régiségmúzeumot. A múzeumi látogatások után az egyetemi hallgatók rövid ismertetőt hallhattak a településről, ezt követően könyvbemutatót tartott Süge Attila történelemtanár, a Rácjárások a Délvidéken című könyv szerzője. A könyvbemutatót követően, a vacsora után kötetlen beszélgetés keretében betekintést nyerhettek az anyaországi egyetemisták a nyugat-bácskai szórványmagyarság mindennapi életébe. 2011.ápr.17.

KÖSZÖNET

Áprilisban felmérést készítettek a Szegedi Tudományegyetem szociológia szakos hallgatói. Köszönjük a lakosságnak, hogy az egyetemisták rendelkezésére álltak. 2011.ápr.11.

ÚSZÁSOKTATÁSON

A háromévente megszervezésre kerülő úszásoktatáson az idén csak a magyar alsó tagozatos diákok vettek részt. Március 28-a és április 8-a között a bácsgyulafalvi általános iskola magyar tagozatának második, harmadik és negyedik osztályos diákjai tanultak úszni a zombori Mostonga fürdőben. A 32 diák három tanító kíséretével tíz napig járt a foglalkozásokra. A vizsgaúszás április 9-én volt. 2011.ápr.5.

ÖTÖSFOGAT

Az öt nyugat-bácskai magyar művelődési egyesület közös műsorával április 4-én lépett fel Bácsgyulafalván. A 2011-es Ötösfogat házigazdája a bezdáni művelődési egyesület volt. A bezdániak monológokkal és egy rövid színdarabbal léptek föl. A zomboriak az idén is egy rockopera-részlettel, modern tánccal, jelenettel, a nemesmiliticsiek szavalattal, modern tánccal vettek részt a közös műsorban. A csonoplyaiak jelenettel és néptánccal szórakoztatták a közönséget. A helyi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület a többi között Szabó Nóra és Lábadi Dávid előadásában egy Markos-Nádas paródiával léptek színpadra. Humoros monológgal Sötét Valentin lépett fel. Vajda Arnold rendezésében egy fiatal házaspár mindennapjait állította görbe tükör elé Kasza Blanka és Bese Ármin. Több évre visszatekintve a 2011–es Ötösfogat is a fiatalok fogata volt. 2011.ápr.4.

ELINDULT AZ ÖTÖSFOGAT

Múlt pénteken Zomborból elindult az Ötösfogat. Az öt település ifjú műkedvelői a szokásos színes műsorral, sokféle műfajösszeállítással örvendeztették meg a közönséget. Vasárnap Bácsgyulafalva fogadta a lelkes fellépőket. Április 9-én, szombaton Csonoplyán léptek fel, majd 15-én Nemesmiliticsen. Az idei házigazda, a bezdáni Petőfi Sándor művelődési egyesület április 16-ra hívja a közönséget. Az előadás mindenütt 19 óra és 30 perckor kezdődik. (Dunatáj) 2011.ápr.2.

A FALUSI BIZOTTSÁG ÜLÉSÉRŐL Széles sávú internetet és buszmegállókat a falvaknak!

A városi képviselő-testület a falvakkal foglalkozó szakbizottsága március 25-én tartott ülésén a következő napirendi pontokat tárgyalták a tagok: - a bizottság a falusi helyi közösségeket megkérte az autóbusz-megállók állapotának feltérképezésére. Az összegyűjtött információk azt mutatták, hogy azokon a településeken, ahol még meg is van a buszmegálló, elég rossz állapotban van. Csonoplyán és Bácsgyulafalván a központban nem rég lettek kiépítve az üveg-fém konstrukciók, de a másik megálló teljesen fedetlen. Tehát a 15 faluban van mit tenni. A tagok egyhangú határozattal a Városépítési Közvállalathoz fordulnak a projektum kidolgozásáért, azaz fedett buszmegállók felújításáért. - a másik téma, amiről már többször is esett szó: a munkanélkülieknek ne kelljen fizetni buszjegyet. Egyhangúan támogatták ezt a javaslatot mind a hatalmi mind az ellenzéki tagok, kérelemmel fordulnak a Severtrans utasszállító vállalat igazgatóbizottságához. - a legtöbb falusi helyi közösségben mind a mai napig betárcsázású, lassú internet működik, ami azzal jár, hogy ha az interneten böngésznek, a telefonvonal foglaltat jelez. Itt is a tagok egyhangúlag támogatták azt az elképzelést, hogy vizsgálja meg a városi hivatal a meglévő drótnélküli internet-hálózatot, és ha lehetséges, tegye használhatóvá a falusi helyi közösségek számára is. 2011. márc.28.

ISKOLÁNK ÉLETÉBŐL

A Kis Ferenc Általános Iskola március 25-én ünnepelte az iskolanapot, fennállásának 126. évfordulóját. Sport- és különféle foglalkozások közül válogathattak a tanulók és a vendégek. Iskolánk ünnepségén hagyományosan részt vesznek a szilágyi, doroszlói, kupuszinai, kerényi, bezdáni iskolák igazgatói, tanárai, diákjai. Március 12-én iskolánk nyolc tanulója vett részt a szerbiai oktatásügyi minisztérium és a Magyar Tanszék által meghirdetett községi anyanyelvi versenyen, melyet az idén Nemesmiliticsen rendeztek meg. Báló Bianka és Égető Ádám harmadik helyezéssel tértek haza, és ők képviselik iskolánkat a körzeti anyanyelvi versenyen, melynek Doroszló a házigazdája, április 15-én. Iskolánk tanulói részt vettek a községi fizika, angol nyelv és történelem versenyen is, valamint Galac Georgina a zombori Magyar Polgári Kaszinó által meghirdetett szavalóversenyen, március 26-án. Ifjú matematikusaink a "Kenguru határok nélkül" című nemzetközi versenyen szerepeltek sikeresen. 2011. márc.25.

Két és fél ezer könyv érkezett Bácsgyulafalvára

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, Borbás Zsolt , valamint Dankóné Szabó Edit , a Versegi Ferenc Megyei Könyvtár osztályvezetője kísért el és adott át 2506 ajándék könyvet a bácsgyulafalvi Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesületnek. A könyvek a továbbiakban a helyi könyvtár állományát gazdagítják. – Bízunk benne, hogy az ilyen adományok hozzájárulnak a határon túl élők magyarságtudatának erősödéséhez – mondta a pénteki alkalmi ünnepségen Borbás Zsolt, aki átnyújtott egy adományozó oklevelet is, amelynek szimbolikája a megye múltját jeleníti meg. Keszég Kornél, a bácsgyulafalvi helyi közösség tanácselnöke az adományozó gesztus kapcsán reményét fejezte ki, hogy a tegnapi találkozó alapot teremt a későbbi együttműködéshez. Égető Éva, a helyi művelődési egyesület elnöke ismertette a vendégekkel az egyesület múltját. Elvegyi Ákos, a zombori városi tanács tagja tolmácsolta a polgármester és a zombori önkormányzat üdvözletét a vendégeknek. Hangsúlyozta, hogy az anyaország az utóbbi egy évben kiemelt figyelemmel fordul az országhatárokon kívül élő magyarok irányába, külön öröm és megtiszteltetés, hogy a nyugat-bácskai szórványmagyarságra is gondolnak. – Az önazonosság és a kultúra megőrzése a nemzet megmaradásának záloga, és ehhez tettek most Önök hozzá egy követ – emelte ki Elvegyi Ákos. Fekete J. József 2011. márc.24.

Ötven éve jóban és rosszban

Bácsgyulafalván nemrégiben ünnepelte ötvenedik házassági évforulóját a Juhász házaspár, Rozália és Lajos. 1961-ben kelt egybe a moravici születésű Rozi néni és a sziváci születésű Lajcsi bácsi. A fél évszázados közös együttlét után is látni rajtuk az összetartozást. Viszonylag jó egészségben érhették meg az élet e szép és nem mindennapi jubileumát. Hogy is kezdődött minden, azaz, hol ismerkedtek meg? Ém Szivácon születtem – mondja Lajos bácsi. – A Sziváci-völgy partján lévő szálláson nevelkedtem, onnan jártam iskolába, ide Bácsgyulafalvára, majd pékmesternek tanultam Szabadkán. Én Moravicán születtem, Gyulafalván vendégeskedtem, és egy alkalommal egy rokon lány közvetítésével találkoztam Lajcsi bátyáddal – meséli Rozi néni. – Akkor még nem reméltem, hogy ennyi évet leélünk egymás mellett. Hogy kerültek Bácsgyulafalvára? Az eddigi közös életünket sok helyen éltük le, Szivácon is éltünk, amikor Lajos Kúlán dolgozott, ott született idősebbik gyermekünk, ifj. Lajos. Majd Szabadkán is voltunk egy ideig. Végül ide költüztünk a faluba, Bácsgyulafalvára, mert a közeli állami birtokon kapott munkát, mint éjjeliőr. Család? Gyermekek? Az idősebbik gyermekünk után lányunk, ifj. Rozália, Rozika is megszületett. Ő a családjával itt él, a fiunk Bácskossuthfalvára nősült. Mint mindannyian, nagyszülőként mi is az unokák, dédunokák társaságát kihasználva élvezzük idős napjainkat. Hogy telt az ünneplés? Családi keretek között ünnepeltük ezt a jubileumot. Számunkra a család a legfontosabb, ebben leljük örömünket. Mi lenne a hosszú házasság titka, receptje? A jóban és rosszban való kitartás. Egymás hibáinak az elfogadása, ebben rejlik a hosszú házasság titka – mondja Lajos bácsi, s erre Rozi néni is helyeslően rábólint. – A mai fiatalokkal ellentétben, a mi időkben az egymás elfogadása volt a normális. Tudtuk mikor kell hallgatni. Ez lenne a nagy titok, szerintünk. Gratulálunk! 2011. márc.23.

T A N Á C S G Y Ű L É S

A bácsgyulafalvi Helyi Közösség Tanácsa 2011. március 21-én megtartotta folyó év harmadik tanácsülését. A tanácstagok és a végrehajtó bizottsági tagok mellet a gyűlésen jelen volt az Önkéntes Tűzoltó Egyesület képviselői és a Demokrata párt képviselője. A következő napirendi pontok szerint dolgoztak a tanácstagok:  Az Önkéntes Tűzoltó Egyesület kérelemmel fordult a Helyi Közösség tanácsához támogatásért az évi községi tűzoltóverseny megszervezéséhez és a helyi tűzoltó egyesület száz éves évfodulója alkalmából megszervezett ünnepi műsorhoz. A Tanács erejéhez és lehetőségéhez mérten besegít a szervezésbe.  A helyi általános iskola legkisebbjei, harminchárman, az idén úszástanfolyamon vesznek részt Zomborban. Ezzel kapcsolatban beadvánnyal fordul az iskola a Tanácshoz, melyben kérik a falu vezetőségét, hogy a falu anyagilag támogassa a gyermekek utaztatását és a tanfolyam árát. Az utaztatás 60.000, a tanfolyam 30.000 dinárba kerül. A Tanács sajnos nem tud anyagilag besegíteni a gyermekek utaztatásába.  A tanácstagok elfogadták a 2010-es év zárszámadását.  A Jász-Nagykun-Szolnok Megye önkormányzatával készült közös projekt elérkezett a záró fázisába. A falu két és fél ezer könyvet kapott ajándékba a megyétől. 2011. márc.14.

FEKETE PÉTER

A bezdáni Petőfi Sándor Művelődési Egyesület bemutatta A Fekete Péter című színdarabját a bácsgyulafalvi közönségnek. 2011. márc.9.

LAKOSSÁGI FÓRUM BÁCSGYULAFALVÁN Kövér László: Kezünkbe kell vennünk sorsunk irányítását

Ahogy nincs határon túli, meg anyaországi magyar, ugyanúgy nincs határon inneni meg határon túli magyar probléma sem. Csak magyar probléma van. A magyar probléma ugyanakkor európai probléma is – mondta Kövér László, a Magyar Országgyűlés elnöke Nyugat-Bácskában, Bácsgyulafalván a mintegy kétszáz ember előtt megtartott előadásában. Hozzátette, hogy a nemzet problémája abból ered, hogy amíg a szomszédos népek az elmúlt évtizedekben is célratörően tették a dolgukat a saját nemzetpolitikájuk megvalósítása érdekében, addig Magyarországnak nem volt nemzetstratégiája. De mint hangsúlyozta, lesz. Elmondta, olyan nemzetstratégi kidolgozása vette kezdetét, amely majd egyaránt vonatkozik minden magyarra, attól függetlenül, hogy a világ mely tájékán él. A kétharmados Fidesz-KDMP parlamenti többség most ennek szellemében dolgozik az új alkotmány megszövegezésén, ugyanakkor a választójogi törvény is módosításra szorul – tette hozzá a házelnök. Még pedig olyan irányban, hogy a jövőben ne legyenek elsőrendű és másodrendű magyar állampolgárok. Hogy ez megvalósulhasson, a választójogot minden magyar állampolgárra ki kell terjeszteni. Azt még ebben a pillanatban nem tudni, hogy ezt jogtechnikai szempontból miként fogja a törvényhozó megoldani, a lényeg, hogy ez a kérdés hamarosan rendezésre kerül. A választójog megadásának az üzenete: vegyük komolyan, hogy összetartozunk! Szóljunk bele egymás ügyeibe Kövér László a nemzeti összetartozás vonatkozásában fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy jogunk van beleszólni egymás ügyeibe. Az anyaországon kívül élőknek az anyaországi történésekbe, a magyarországiaknak pedig joguk van véleményt formálniuk a határon túli magyar közügyekben. Ugyanakkor hozzátette azt is, hogy „egy csónakban evezünk szomszédainkkal, és nem tudjuk a magunk bajait egymagunkban megoldani. A szomszédoknak is rá kell döbbenniük arra, hogy vagy együtt állunk talpra, vagy egyedül bukunk el. Ehhez csak az kell, hogy meg kell tanulnunk tisztelni a másikat. A mi esélyünk, hogy a múltban képesek voltunk szembenézni önmagunkkal, és ezt másoknak is meg kell tanulniuk ” – célzott a magyarság és a szerbség közötti tisztázatlan történelmi eseményekre az Országgyűlés elnöke. Kimondta, hogy az 1944-45-ös délvidéki vérengzések nem csak a vajdasági, hanem az egész magyarság ügye, és hogy a kollektív háborús bűnösség terhe alól az érintetteket mielőbb fel kell oldani, sort kell keríteni rehabilitálásukra és a kárpótlásra. Kitért arra is, hogy a nemzet jövőjéről nem csak a politikusoknak kell gondoskodniuk. Felelősen gondolkodva tennünk kell a dolgunkat a családban, a munkahelyen és a közéletben, az élet minden területén, mert csak így teremthető meg az erős Magyarország, amely alapot biztosíthat az erős nemzet létrehozásának. Az egység a sokszínűségben van Előadását követően Kövér László válaszolt a jelenlevők kérdéseire. Egyik jelen levő arra kért választ a házelnöktől, mit gondol a határon túli, köztük a vajdasági magyarok politikai megosztottságáról. A törvényhozás elnöke válaszában úgy fogalmazott, hogy „az egység a sokszínűségben van”. Mint mondta, nem hisz abban az egységben, amely arról szól, hogy ki az, aki méltó az egységre és ki az, aki nem. Lehetőséget kell biztosítani ahhoz, hogy mindenki megfogalmazhassa a maga véleményét, és aztán közös nevezőre kell jutni. Az nem fogadható el, hogy vannak erősebbek, akik majd megmondják, hogy mi a járható út. Ennek megleléséhez „feddhetetlen emberekre, bölcsességre, erős jellemre és közösségre” van szükség. A sikeres lakossági fórum végén Kövér Lászlót a bácsgyulafalviak és a vidékről ide érkező magyarok hatalmas tapssal köszöntötték. Ternovácz István

MEGHÍVÓ

PETŐFI SÁNDOR MAGYAR MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET BÁCSGYULAFALVA LAKOSSÁGI FÓRUM VENDÉGÜNK Dr. KÖVÉR LÁSZLÓ A MAGYAR ORSZÁGGYŰLÉS ELNÖKE AKI AZ ÚJ MAGYAR KORMÁNY NEMZETPOLITIKÁJÁRÓL, TERVEIRŐL, CÉLKITŰZÉSEIRŐL TART ELŐADÁST. HELYSZÍN: KULTÚROTTHON, BÁCSGYULAFALVA IDŐPONT: MÁRCIUS 9. SZERDA 16:3O MINDENKIT SZERETETTEL HÍVUNK ÉS VÁRUNK! 2011. márc.11.

MEGKEZDŐDÖTT A TEMETŐPARCELLÁK REGISZTRÁLÁSA

Március elején megkezdődött a temetőparcellák regisztrálása. A temetőben összesen 1209 sírhely van. A polgárok mielőtt a községházán megtennék ezt a kötelezettséget, előzőleg telefonon jelentkezzenek be. Mert várhatóan a kezdetekben tömeg várható, és várakozni kell. Ennek elkerülése érdekében, a telefonos bejelentkezéskor a helyi közösség ezen ügyekkel foglalkozó munkásának, adják meg a sírhely lokációját, vagyis merre található ( pl. hanyadik bejáratnál, esetleg hanyadik sorban található a sírhely ), amikor megjelenik a polgár a községházán, akkor szükséges, hogy fel tudja ismerni a sírhelyet a fényképen, mert sok síron már nem olvasható a név, talán csak a kereszt egy része található. Valamint jó lenne, ha megérdeklődi az ilyen sírokban ki nyugszik és mikor született és mikor hunyt el. Kötelességünk ez az elődeink irányába, mert ha ezeket az adatokat nem jegyezzük le, a feledés homályába vesznek az egykori elődjeink. A regisztrálás egyes sírhelyre 600 din, a kettesre ennek a duplája. A kriptánál pedig függ a méretétől. A sírhelyek bérlése tíz évre szól, míg a kriptákra negyven év. Azon sírhelyekre,amelyeknek még tart a bérlete, ott csak a szerződéskötés esedékes, valamint az ötven dinárnyi illeték befizetése után, megkapják a sírazonosító könyvecskét és a bérletről szóló szerződést. 2011. márc.5.

KÉK előadás Bácsgyulafalva

Kedves Címzettek! Küldöm a Keresztény Értelmiségi Kör márciusi nyilvános tribünjének a meghívóját. Az előadás Bácsgyulafalván a plébánián lesz március 7-én, hétfőn 17.30 órakor. Előadónk: Dr. Czékus Margit, nyug. orvos - a Mária Rádió önkéntes munkatársa. Téma: A Miatyánk az irodalomban. Kérem adja át meghívásunkat barátainak és ismerőseinek is. Tiszteletteljes köszönettel: Szabó Károly, elnök 2011. márc.3.

2011-es költségvetés: mire elég?

-előretekintő a 2011-es évre– A tavaly februári faluújságban a 2010-es év kihívásairól írtam. A kisközösségeknek, mint, amilyen a mi településünk, az ellehetetlenítése megtörtént. Csak egy karnyújtásnyira rugaszkodtunk el a hasonló falvaktól, a település kasszája (amit a város megszabott) még elbírta a közterheket. A villanyszámlákat fedezni tudtuk, míg a más falvak a polgármester költségvetéséből kaptak alamizsnát az alapvető számlák fedezésére. A tavalyi költségvetést átírták az ideire, s még megrövidítették 300.000 dinárral. Ez azt jelenti, hogy ebben az esztendőben már a villanyszámlára sem lesz elég! A címben megadott kérdésre a válasz: sajnos a legalapvetőbb szükségletekre sem. A város által megszabott pénzösszegek a falvak számára olyan minimálisak, hogy ettől már kevesebbet nem is lehetett volna adni. Ez meddig megy még? Nem tudni, de minden bizonnyal a 2012-es választásokig, amikor is a polgárok véleményt mondanak a négy év munkájáról. A következő választásokat követően talán változik a falvak kvótája a városi közpénzek osztásakor. Januárban a közép-bánáti Muzslya helyi közösség területén megszünt a helyi járulék, a város által biztosított közpénz a település rezsijét fedi. Se fejlesztésre, se programok és a civil szervezetek támogatására nincs pénz ebben az évben, s ez a település 8.500 lakost számlál. A muzslyai civil szféra takaréklángon ég a továbbiakban. Szemléletváltásra van szükség, egységes kvóta kialakítására, minden településnek a lakosok számát figyelembe véve osztani a köz pénzét, hisz az mindannyiunk adóiból áll össze, s ne történjen meg az, hogy a falusiak pénzét a városokban költsék el! Sőt, a kis falvakat pozitív diszkriminációban kellene részesíteni, hogy életben maradjanak a kis közösségek. Hogy mit jelenthet Bácsgyulafalvának az előttünk álló esztendő? Nehéz évet. A közpénz a falu közvilágítását sem fedi, minden bizonnyal a polgármester kipótolja a hiányzó összeget, mert ezt tette a másik településeken is a polgármester. Falufejlesztésre, programok szervezésére marad az önkéntesség. Igaz ez az év az ENSZ határozata alapján az önkéntesség éve. A helyzettől eltekintve a helyi közösség tanácsának vannak tervei erre az esztendőre. Megvalósításukban minden gyulafalvi lakost szívesen látunk. Amit a közösség ebben az évben megvalósíthat, az kizárólag a saját erejéből történő munkálatok, fejlesztések. Ezekben a nehéz időkben látszik majd meg, hogy mennyire is összetartó a közösségünk. Keszég Kornél polgármester 2011. márc.1.

NŐNAPI BÁL

A helyi nyugdíjas egyesület nőnapi bált szervez 2o11. március 6-án a nyugdíjas otthonban. Belépő 5oo din/fő. 2011. febr.21.

MENETREND VÁLTOZÁSOK

A menetrned változások legtöbbször járatok megszünését jelentik. Ebben az évben már másodszorra változtatja meg a menetrendjét a zombori Severtrans utasszállító vállalat. Bácsgyulafalvára és még pár faluba csökkenti a járatainak a számát. Így megszünt munkanapokon reggelenként a 6.1o-kor Zomborba induló járat. Az ok az utasok hiánya, a járat kihasználatlansága, valamint a pár perccel később Topolya felől és Yomborba tartó érkező járat megléte, ami teljesen kihasználatlan, nincs utasa. Hétvégenként azonban továbbra is megmarad ez a járat 6.1o-kor. A 13.1o a 14.1o valamint a 16.1o-kor Bácsgyulafalváról és az 5.3o, 12.3o, 13.3o és a 15.3o-kor Zomborból induló járatok is törölve lettek. Egyedüli új járat a 12.2o-kor Bácsgyulafalváról induló járat a hét minden napján. A teljes menetrend megtekinthető itt. 2011. febr.23.

TANÁCSGYŰLÉS

NŐNAPI BÁL

Nőnapi bál 2o11.március 5-én a Rózsa vendéglőben. Menü:pogácsa, marhapaprikás káposztasalátával, deszert és kávé. A talpalávalót a topolyai TÚRI-TRIÓ szolgáltatja. A belépő 1.ooo/fő. Jelentkezni február 28-ig lehet. További információ a szervezőknél kapható, Topár Tinánál ( o25/864-431) és Váci Róbertnél (o25/864-o96). 2011. febr.13.

ANYAKÖNYVI HÍREK 2010-BŐL

Bácsgyulafalva honlapján az anyakönyvi hírek rovat még mindig az egyik leggyakrabban megtekintett aloldal. A 2010-es év statisztikái lehangolóbbak, mint az előző évé, viszont hasonló mint a kétezres év kezdetén, vagy a 2008-as évben. 2010-ben tizenegy gyermek született és tizenkilencen hunytak el a faluban. A tizenegy újszülött nemzetiségi aránya: kilenc magyar, egy roma és egy vegyes házasságból származó. Tizenkilenc temetést végzett a helyi katolikus plébános. Két keresztelés (egy fiú és egy leány) és két esküvő volt a 2010-es esztendőben. 2011. febr.11.

KUTYAOLTÁS

2011. február 2-án indult a házi kedvencek veszettség elleni oltása Bácsgyulafalván. Az oltás 750 dinár háziállatonként, azzal, hogy a vakcina mellet azonosítócsippet is kapnak, valamint kutyaútlevelet, amellyel külföldre is ki lehet vinni a kutyákat. 2011. febr.9.

ÚJ KÖNYVEK CÍMSZAVAI

A könvtár aloldalon megtekinthető a könyvtárba érkező, pályázati pénzen vásárolt új könyvek címszavai.tovább 2011.feb.3.

MŰVELŐDÉSI EGYESÜLET KÖZGYŰLÉSE

A Petöfi Sándor Kultúregyesület január 31-én megtartotta közgyülését, amelyen a tagság elfogadta a 2010-es évi tevékenységről szóló jelentést és a 2010-es évre vonatkozó pénzügyi beszámolót. A közgyülés egyhangúlag elfogadta a kultúregyesület új alapszabályzatát, amelynek meghozatalárol a civil szervezetekről szóló hatályos törvény rendelkezik. A közgyülés döntése értelmében az egyesület elnevezése : Petöfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület Bácsgyulafalva. A közgyűlésnek egyben tisztújító jellege is volt, amelynek keretében a tagság a következő összetételű elnökséget hatalmazta fel az egyesület vezetésére: Égető Éva, Mándity Rózsa, Makó Erzsébet, Kormányos Mária, Tamási Gabriella, Varga Tímea, Sipos Erika, Égető Károly és Keszég Kornél. Az elnökség az egyesület elnökének Égető Évát, alelnökének pedig Kormányos Máriát választotta meg. 2011.jan.31.

SZÁMADÁS, SZÁMVETÉS

-Visszatekintő a 2010-es évre - A 2010-es év a közösség számára az anyagiak hiányának ellenére is tartalmas volt. Egy ekkora falu számára elfogadható programokkal. Lássuk csak, mi is történt a településen az elmúlt esztendőben. Az első hónapban a FIDESZes politikus, Kövér László látogatott el falunkba. Jelenleg ő a Magyar Köztársaság országgyűlésének az elnöke. Február utolsó napjaiban a falutól elcsatolták a Bárányjárási tanyákat, ami több éves erőfeszítések után következett be. Bácsgyulafalva kataszteri területe ezzel nem változott. Az iskolások számára a topolyai Tangó táncklub foglalkozást tartott. Márciusban a vöröskereszt és a szociális központ a HK-val együttműködve 37 csomagot osztott szét a rászorultaknak. Március 15-én Sólyom Lászlóval találkoztak a nyugat-bácskai magyar falvak vezetői, köztük Bácsgyulafalváé is. A helyi művelődési egyesület Vándor drámacsoportja részt vett a Színjátszók XV. Találkozóján. Ezzel a darabbal helyben is felléptek, sőt Magyarországon is részt vettek vele a Pécs Európa Kulturális Fővárosa programban. Május közepén a helyi Forrás Alapítvány jótékonysági bált szervezett. Vendégszerepeltek nálunk a bezdáni, a verbászi műkedvelők. A helyi Kis Ferenc Általános Iskola mint minden évben, megemlékezett az iskola napjáról, a nőnapról, ballagási és évzáró műsort szervezett. A HK küldöttsége részt vett a magyarszombatfai fazekasnapokon. A nyári hónapokban a kultúregyesület néptánc- és kézművestábort szervezett a helybéli gyermekeknek. A tűzoltó egyesület részt vett a városi versenyen. A kézimunkacsoport részt vett a MIRK-en és hímzőtábort szervezett a faluban. A legnagyobb beruházás a faluban a helyi egészségház belső felújítása volt. Negyven éve nem történt semmilyen beruházás ebben az egészségügyi intézményben. A városi hatalom kötelessége az épületek karban tartása. Nem egész egy millió dinárból megújulhatott a közintézmény. Hagyományszerűen a falunap is meg lett szervezve, a falu legtöbb emberét megmozgató eseményéhez a város húszezer dinárral járult hozzá. Ez alkalomból nyílt meg a Hagyományok háza, pár nappal előtte pedig az Antikvitás- és Óramúzeum. A tanévnyitó emlékezetes a közösség számára, Nyugat-Bácskában Bácsgyulafalván nem kellett külön tartományi hozzájárulás a magyar első osztály megnyitásához. Októberben az óvodások szülei munkaakcióval tették szebbé az óvoda udvarát, a játszóteret. Az iskolában minden ősszel megszervezik a Napsugaras ősz nevű ünnepséget a helybeli idősek számára, ez egyedülálló a környéken. Magyarországi pályázaton a könyvtár és a művelődési egyesület 1750 eurót nyert új magyar könyvek beszerzéséhez Bácsgyulafalván és a többi magyar nyugat-bácskai magyar faluban. Új ifjúsági szervezet alakult. Mikulásváró ünnepséget szerveztek. A HK karácsonyi műsort szervezett az év végén. Egy fontos projektum, a temető kataszteri térképe is elkészült – önerőből. Ennyire futotta ennek a másfélezres magyar közösségnek az elmúlt évben. Mindenkire rábízom, hogy ez elegendő, sok vagy kevés. Én mindenképp megköszönöm mindenkinek a közösségért tett fáradozását! Keszég Kornél polgármester 2011.jan.27.

VMDK LAKOSSÁGI FÓRUM

Az egyszerűsített honosítási eljárásról A VMDK bácsgyulafalvi tagozata lakossági fórumot szervezett január 27-én a magyar állampolgárság megszerzésének ismertetésére. A zsúfolásig megtelt teremben több mint 8o polgár várta dr. Tóth Anikó szabadkai konzul asszonyt, aki elmondta, milyen dokumentumok szükségesek az egyszerűsített honosításhoz és milyen az eljárás. A megjelentek legtöbb kérdése az anyakönyvi kivonathoz kötődött, mivel a jelenlegi szerbiai jogszabály alapján kidott kétnyelvű kivonat nem felel meg a magyarországi követelménynek, ezért le kell fordíttatni. Igaz ugyan, hogy a vajdasági polgári jogvédő szorgalmazta, hogy a belgrádi pénzverdében (itt nyomtatják ezeket az űrlapokat) a kisebbségek nyelvén készítsék az anyakönyvi kivonatot, de mire ez megvalósul, eltellik egy hónap. Aki kivárja, mentesül a fordítás hozta körülményességtől és a pótkiadástól. A VMDK helyi szervezete nevében Elvegyi Ákos bejelentette, az aktivisták segítséget nyújtanak a dokumentumok összeállításában és kitöltésében, hogy ezért ne kelljen a topolyai, illetve zombori CMH irodába utazni. Ugyancsak múlt csütörtökön Nemesmiliticsen is sor került lakossági fórumra a VMDK szervezésében. Itt is nagy érdeklődés kísérte az ismertetőt, mintegy 6o helybeli gyűlt össze. 2011.jan.26.

KIVEZETŐ ÚT A DEPRESSZIÓBÓL

Január 17-étől 8 napos előadássorozat indult a könyvtárban a Bibliai levelezőiskola szervezésében. Előadók: Ördög Róbert és Ördög Judit. Az előadás témája: Kivezető út a depresszióból. A mintegy 35-40 ember napról napra ismerhette meg a jól felépített előadássorozat során, hogy mi a depresszió, melyek azok a rejtett veszélyek, amelyek depresszióhoz vezethetnek, a táplálkozási és életmódbeli szokások szerepéről is hallhattak. Szó volt a stresszről, a szorongásról, ezek kezeléséről (mit tehet maga az érintett). Hallhattunk a homloklebeny szerepéről, működéséről, de legfőképpen arról, milyen életmódbeli változások minimalizálhatják a stressz negatív hatásait és a depresszió kockázatát. Az előadás annyira sikeres volt, hogy a hallgatóság kérésére ezentúl heti egy alkalommal szerda esténként 6 órai kezdettel folytatódik az előadássorozat. 2011.jan.24. TANÁCSGYŰLÉS

A bácsgyulafalvi Helyi Közösség Tanácsa 2011. január 24-én tartotta meg idei első tanácsülését. A következő napirendi pontok szerint dolgoztak a tanácstagok: ● A végrehajtó bizottság beszámolója. A VB első 2011-es első gyűlésén a leltározó bizottság tagjainak a kinevezése szerepelt, a munkájuk a Helyi Közösség alapeszközök és apró leltárának az elvégzése. A VB másik napirendi pontja a temetőprojektum kísérő dokumentumainak a kidolgozása. A nyomdából megérkeztek a temetőkönyvecskék, valamint elkészült a szerződésminta a temetőparcellák regisztrálásához. A VB tagok a Tanács elé küldték elfogadásra. A tanácstagok egyhangúlag elfogadták a kísérődokumentumokat. A Tanács 50 dinárban állapította meg a temetőkönyvecske árát, ami a beszerzési költséget fedi. A harmadik napirendi pont, amit a VB tagok tárgyaltak, az a központ rendezése, parkosítása volt. A közösség részére Süge Ferenc és családja 50 darab jegenyefát adott ajándékba. Ezen fák elültetése mellett a kultúrotthon mellet lévő terület parkosítási tervének az elkészítését tárgyalták a tagok. Még a téli hónapokban elkészülnek a tervek, s tavasszal munkaakció révén történne meg a parkosítás. Ezeket az információkat is meghallgatta a Tanács és elfogadta. ● A leltározó bizottság beszámolója. A Tanács meghallgatta és egyhangúlag elfogadta a leltározó bizottság beszámolóját. 2011.jan.15. BÁCSGYULAFALVA TÖRTÉNELMI MÚLTJA

Mától letölthető formában is elérhető a Gyulafalvi Napló-ban megjelenő cikksorozat,a Bácsgyulafalva történelmi múltja. 2006-ban Gauder Graciella fölsőtagozatos írása jelent meg folytatásos cikksorozatként. Az írás elérhető a Letölthető fájlok aloldalról. 2011.jan.9. MENETREND VÁLTOZÁS

Január 7-től, a Zombor-Bácsgyulafalva-Zombor vonalon menetrendváltozás következett be. Zomborból 12:30-kor induló járat törölve lett, míg a 13:05-ös járat Bácsgyulafalváról 12:20-kor indul minden nap. 2011.jan.5. LEHETSÉGES SZOLIDARITÁS?

Nem egy divatos szlogen a mai világban. A városi képviselő-testület falvakkal foglalkozó szakbizottságán felmerült a szolidaritás vállalása a falusi utazó diákokkal szemben. Eddig a város a diákok utazási költségének a felét fizeti. A Severtrans a Zombor környéki falvakat négy régióra osztotta a távolságot figyelembe véve. Az elsőben a város környéki tanyák, a másodikban az első falvak (Bezdán, Nemesmilitics, Kerény, Csonoplya, Sztapár) vannak a harmadikban Doroszló, Bácsgyulafalva, Őrszállás, Küllőd a negyedikben Béreg, Sári, Regőce. A másodikban a havi bérlet kb. 3060 dinár, a harmadikban kb. 3700 dinár, a negyedikben több mint 4500 dinár. Ez a szabályozás, felosztás diszkriminatív. Azok a gyermekek, akik messzebb élnek a várostól jóval többet fizetnek mint a közelebbi falvak. A szakbizottság ülésén felmerült az egységes havibérlet bevezetése minden utazó diáknak, méghozzá a második régiót venni alapul, 3060 dinár lenne egységesen minden utazó diáknak. A fennmaradt különbözetet pedig a város költségvetéséből pótolják, ami a városi költségvetés elenyésző része. Lehetséges szolidaritás? Ez majd a város 2011-es költségvetésének az elfogadásánál napvilágra kerül. 2011.jan.5. ÚJ BUSZMEGÁLLÓK?

Ha Topolya felé utazunk, felfigyelhetünk az új buszmegállókra. Hasonló buszmegálló konstrukciót épített ki a Severtrans a közelmúltban Bácsgyulafalva központjában. Viszont a főutca és a Sziváci utca kereszteződésénél is elkelne egy kulturált buszmegálló, a központihoz hasonló. A többi faluban is hasonló a helyzet, vagy rossz állapotban van vagy nincs is fedett szélvédett buszmegálló. Ennek apropóján a városi képviselő-testület falvakkal foglalkozó szakbizottsága az elmúlt ülésén (melynek Keszég Kornél is tagja) a falvakban lévő buszmegállók felújításáról, esetleg újak építéséről tárgyaltak. A hatalmon és az ellenzékben lévő bizottsági tagok egyetértettek abban, hogy ezt mindenképp meg kell oldani, hogy kulturált, eső- és szélvédett helyeken várják a városba igyekezők a buszt. A közös zárónyilatkozatot a városi tanács és a képviselő-testület elé terjesztik, remélve, hogy a városi képviselők többsége megszavazza. 2011.jan.2. SZOLGÁLATBAN AZ IDŐSEKÉRT

2009 júliusától elindult az ingyenes segítségnyújtás az idősek számára, azaz a szociális munkási hálózat a helyi városi vezetés támogatásával. Kezdetben 13-15 személy jelentkezett, hihetetlen volt az idősek számára az ingyenes szolgáltatás. Több mint egy éve tart a szolgáltatás kisebb-nagyobb szünetekkel, de a segítség nem szakadt meg. Főleg amikor jönnek a hideg és havas napok, jól jönnek a kis háztáji munkák meg a bevásárlás, tűzrevaló bekészítése. A legszebb munka az időseknek segíteni, hiszen mi is idősek leszünk és ha nem segítünk, hogy várjuk el, hogy majd nekünk segítsenek. Srna Violetta 2010.dec.22. KARÁCSONYI MŰSOR ÉS TÉLAPÓCSOMAG OSZTÁSA

T A N Á C S G Y Ű L É S

A bácsgyulafalvi helyi közösség tanácsa megtartotta gyűlését. A tanácstagok és a végrehajtó bizottsági tagok mellett az ülésen jelen volt az újonnan alakult Energy Ifjúsági Klub elnöke, valamint a Demokrata Párt helyi szervezetének képviselői is. A következő napirend szerint dolgoztak a tanácstagok: a falunapi beszámoló: A falunap költségvetése 119.830 dinár, a városi hatalom minden helyi közösség falunapi ünnepségét évi 20.000 dinárral támogatja. 330 fizetett vendég volt, 70 a Művelődési Egyesület vendége, 59 a HK vendége (35 meghívott, 10 ÖTE, 14 zenekari tag). a búcsú pénzügyi beszámolója: a 2010-es búcsúi bevétel kicsivel elmaradt a tavalyihoz képest. A 2010-es búcsúi bevétel 67.300 dinár. a temetőtérkép projektum ismertetése: az elkészült projektumtervet Keszég Kornél tanácselnök bemutatta a tanácsnak és a jelenlévő vendégeknek, majd a tanácstagok ezt is egyhangúlag megszavazták. Az új temetőrendezés 2011-től lép érvénybe, mikor a tanács elfogadja a kísérő dokumentumokat. egyéb: - az újonnan alakult ifjúsági klub elnöke ismertette a falu vezetőségével a terveiket. A tanács mint eddig mindig, most is a lehetőségekhez mérten támogatni fogja ezt az ifjúsági szervezetet is. - Demokrata Párt helyi szervezetének képviselői köszönetet mondtak a tanácsnak a lehetőségért, hogy részt vehettek a tanácsülésen. A gyűléseken bárki részt vehet, ez benne van a település alapszabályzatában. 2010.dec.11. KÉZMŰVES FOGLALKOZÁSOK

Festés, sógyúrás, ollóvágta és más kézműves technikák 6-10 éves gyermekeknek. Foglalkozások ingyenesek! A gyermekeknek csak a szükséges felszerelést kell magukkal hozni (pl. olló, ragasztó, festék, ecset stb.) Az első foglalkozást december 11-én szombaton tartották. Első alkalommal karácsonyi gipszfigurákat készítettek, újságpapír, festék felhasználásával. A foglakozásokat Süge Judit tartja. Elérhetősége: Sípos György 79, tel. 864-119. Az esetleges zsúfoltság elkerülése érdekében előzetesen jelentkezzenek be. 2010. december 10. ÖNERŐBŐL is LEHET !

Ez ma nem egy közkedvelt és megvalósítható szlogen. Mindenki pályázásról, hitelezésről beszél. Önerőből valamit elkészíteni, talán társadalmi munkában részt venni? Hát ez manapság nem divatos. A régi kommunista-szocialista ideológia egyik alapvető pillére a társadalmi munka volt. Ingyen valamit dolgozni elhivatottságból, meggyőződésből nem mérvadó a mai rohanó világban. Itt egy példa az ellenkezőjéről: Bácsgyulafalva 127 éves múlttal rendelkező település. A XXI. században mindenki próbál rendszert vezetni a rendszertelenségbe. Így van ez a temetővel is. A telepesek annó kijelölték a területet a mai temetőnek és elkezdtek oda temetkezni. Sok év eltelt, de senkinek sem jutott eszébe elkészíteni a temető térképét és egy adattárat létrehozni arról, hogy kit hova temettek el. Csak temettek, temettek. Így ha a sírok között sétálunk, láthatjuk, mennyi jelöletlen sír van, talán már senki nem tudja, ki is van oda eltemetve. S ha most nem fogunk neki és nem készítjük el a térképet az adatbázissal, a következő generáció is eltávozik, akik még tudják, ki hol van eltemetve. Egy közeli falu ezer eurót fizetett egy cégnek, aki elkészítette a temetőtérképet. Hát a mi költségvetésünkből erre a célra sajnos ennyi összeg nem különíthető el. Érdeklődtem, hogy és mint csinálják a környékbeli falvak, s nekifogtam a munkának. Az építészethez és tervezéshez nem igazán értek, a statisztikát szeretem, s rajzolni is, hát itt volt a kihívás, megtakarítok a falumnak 100.000 dinárt. Több napos barangolás után és az internet adta lehetőségeket kihasználva elkészült a temető térképe. A temetőt 11 szektorra (részlegre) osztottam, a részlegeket sorokra, és minden sírnak parcellaszámot adtam. Egyszerű és átlátható rendszerezéssel. Elkészült a projekt elektronikusan és hagyományosan is ( a legpraktikusabb a környéken), valamint a temető fali térképe. Minden egyes sírnak saját mappája van (a cikk írásakor a temető sírjainak a 30% le van fényképezve), temetőkönyvecskéje. Minden temetéskor a családtagok 10évre fizetik a bérletet s utána csak páran hosszabbítják meg. Nálunk továbbra is marad a minimális díj 600 din, 10 évre, míg a városokban ez az összeg tízszeresét teszi ki. Ha valaki nem hosszabbítja meg, a sírt fölszámolják és másnak újra eladják. Pár évvel ezelőtt megtörtént a földműves gazdaságok bejegyzése, újdonság volt, ám idővel elfogattuk ezt a rendszert. Így lesz ez a temetőparcellák regisztrálásával is. Újdonság a falubeliek számára, míg máshol ez már bevett gyakorlat. Segítségképpen a faluújság hátoldalán láthatják a temető térképet. Látják melyik szektorban van a családi sírbolt. 2011 január elsejétől kérek mindenkit, hogy jelentkezzen a községházán, hogy kiváltsa a temetőkönyvecskét, ha még nem járt le a 10 év, akkor elkapja a könyvecskét, ha pedig lejárt, akkor 2011-töl újra lesz regisztrálva. Mindannyiunk számára cél lehet egy rendezett temető. A temetőt csak akkor tudjuk rendezni, ha mindenki szolidaritást vállalva kiváltja a temetőkönyvet és befizeti azt a minimális bérleti díjat. 2010. december 9. Megjelent a Gyulafalvi Napló legújabb száma

Az aktuális hírek, felhívások mellett, olvashatnak a napsugaras ősz műsorról,az elkészült temetőtérképről... 2010. december 8. RÁGCSÁLÓÍRTÁS

November folyamán minden Zombor környéki faluban ingyen osztották a mérget a rágcsálók irtásához. Maradt még a méregből. Akit nem találtak otthon, az átveheti a községházán. 2010. december 4. MIKULÁSVÁRÓ ÜNNEPSÉG

Október végén ismét megalakult falunkban egy ifjúsági szervezet, itt kihangsúlyoznám, hogy ez egy teljes mértékben új csoport, új vezetőséggel, új ambíciókkal. Energy Ifjúsági Klub néven vagyunk regisztrálva, és pillanatnyilag 24 tagot számlálunk, ám szeretettel várunk minden 15 és 30 év közötti csatlakozni vágyó fiatalt. Az elnök Vajda Arnold, az alelnökök Cifra Bernadett és Juhász István, a pénztáros Móric Renáta, a titkárnő Fingelt Anikó. Első programunkat nem sokkal megalakulásunk után szerveztük, ami a Mikulásváró ünnepség volt, 2010. 12. 4- én került rá sor a Kultúrotthonban, 15 órai kezdettel. Fellépett az óvodások csoportja ünnepi dalokkal és körjátékokkal, az iskolás tanulók modern-, és roma táncokat, valamint furulyajátékot adtak elő, és karácsonyi verset szavaltak. Az Ifjúsági Klub néhány tagja is bemutatta tehetségét, bábjátékkal, karácsonyi mesével, és versekkel szórakoztatták a közönséget. A műsor lezajlottával még közel sem fejeződött be az ünnepség, Mikulásunk apró, jelképes csomagokat osztott ki a gyermekek közt, a továbbiakban pedig a White Diamond együttes lépett fel, valamint karaoket is tartottunk. Jó hangulatban telt el az este. 2010. december 3. ÚJ IFJÚSÁGI SZERVEZET

Bácsgyulafalván új ifjúsági szervezet alakult. 2005 óta immár harmadszori nekifutásra. A nevük ENERGY, a szervezet elnöke Vajda Arnold. 2010. december 3. PÁLYÁZATI SIKER

A zombori Bijelicki Károly Városi Könyvtár a magyarok lakta falvakban működő fiókkönyvtárai és a zombori gyermekkönyvtár részére a magyarországi Szülőföld Alap pályázatán nyert 1750 euró, azaz 188 125 dinár értékben vásárolhatott magyar nyelvű könyveket. A könyvek Budapesten lettek kiválasztva és a kanizsai "Corvina" könyvforgalmazó segítségével kerültek az országba és az öt fiókkönyvtárba. Így Bácsgyulafalva, Doroszló, Nemesmilitics, Bezdán és a zombori gyermekrészleg összesen 274 új, magyar nyelvű könyvel gyarapodott. Főleg gyermek és ifjúsági irodalom lett vásárolva, de akad köztük mezőgazdasági témákkal foglalkozó szakirodalom is. Ez volt az első év, hogy a Szülőföld Alap könyvtárak könyvbeszerzését is támogatta. Kormányos Mária 2010. november 26. NAPSUGARAS ŐSZ 2010

Falunkban november 26-án tartották a napsugaras őszt, ezekkel a szavakkal köszöntötte az igazgatőnő a megjelenteket: Október elseje az idősek világnapja. Ebből az alkalomból köszöntjük mindazokat az embereket, akik hosszú élet munkáját, tapasztalatait tudják maguk mögött. Segítségükkel ápoljuk a hagyományainkat, száll generációról –generációra a sok tudás. Szeretettel gondolunk rájuk, s nem csak ezen a napon, hanem az év minden napján, hisz szeretetükkel, bölcsességükkel ők is mindig a rendelkezésünkre állnak. Idős koruk tapasztalatával helyükre tudják tenni a dolgokat,tudják mi a jó, amit tovább adhatnak, s tudják mi az a rossz, amit el kell kerülni a következő generációnak. Feladatunk, lehetővé tenni számukra az öregkorhoz méltó életet, támaszt nyújtani nekik a pihenés éveibe. Vigyázni kell rájuk segíteni őket, hogy a hosszú évek kemény munkája után örömteli életet élhessenek. Érezzék, hogy nem hagyjuk magukra őket, hogy fontos részei életünknek. Szüleink és nagyszüleink mosolya és gondoskodása rengeteg erőt sugároz felénk, a kitartásuk, szeretetük felbecsülhetetlen kincs számunkra. Jó egészséget, tartalmas, boldog életet kívánunk minden idős embertársunknak. Varga Rajnai Rózsa – igazgatónő 2010. november 25. Megnövekedett forgalom, közvetlen járat Szabadkára

A Zombor és Szabadka közötti főút blokádja miatt, megnövekedett a forgalom Bácsgyulafalván keresztül. Az autós és teherforgalom mellett, a bácspalánkai utasszállító vállalat buszai is Bácsgyulafalván keresztül közlekednek. Szabadka-Bácspalánka járat autóbuszai Bácsgyulafalván is áthalad. Érdemes kihasználni a helyzet adta lehetőséget, hisz közvetlen járat van Szabadkára! A zombori buszállomáson kaphatnak további információt, tel 025/441-751 2010. november 24. BÁCSGYULAFALVI VIRTUÁLIS KÖNYVTÁR

A bácsgyulafalvi kövtár összes könyvcíme, azaz a kölcsönözhető könyvek listája megtalálható a virtuális könyvkeresővel tovább 2010. november 16. TELEFONKÖNYV

Teljes terjedelemben elérhető a bácsgyulaflavi telefonkönyv. Valamint Exel táblázatban le is tölthető!/tovább/ 2010. november 15. INTERJÚ Égető Emesével

A nemzeti rock-ot kedvelők köztudatába tavaly bombaként robbant be a Palmetta zenekar, amely egy teljesen új stílust teremtett meg az anyaországi zenei életben. Amit azonban talán kevesebben tudnak már, hogy ehhez a sikerhez nagyban közre játszott egy délvidéki, Bácsgyulafalváról (Telecskáról) származó lány, Égető Emese, aki gyönyörű énekhangjával segíti a zenekart. Emese eleget tett felkérésünknek, és interjút adott a MAGYARázat.info-nak/tovább/ 2010. november 10.

Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!